Pet nasvetov za talno ogrevanje

Pet nasvetov za talno ogrevanje

Pri snovanju talnega ogrevanja, je potrebno pomisliti na nekaj podrobnosti.

1. Preverite svoje možnosti

Da bi zasnovali sistem talnega ogrevanja primeren za vaš dom, je potrebno upoštevati nekaj ključnih podrobnosti. Z veseljem vam pomagamo z našimi izkušnjami.

Da bi lahko pomagali, potrebujemo naslednje informacije:

  • Letnico gradnje vaše hiše
  • Tip in debelino izolacije vaše hiše
  • V kolikor imate prezračevanje, kakšen tip prezračevanja imate vgrajen
  • Tip talne obloge, ki ga nameravate uporabiti v prostorih
  • Vir ogrevanja, ki ga boste imeli/imate
  • V kolikor imate kak dodaten vir ogrevanja

2. Vgradite tanke obloge in dobro izolirajte

Poskušajte uporabiti kolikor je mogoče tanko talno oblogo. Tanjše kot so obloge, nižje temperature so potrebne za ogrevanje talne površine. Izolacija pod talnim ogrevanjem je izredno pomembna, da se izognemo izgubam toplote proti neogrevanemu delu, obenem pa na dolgi rok preprečujejo pojavljanje kondenza.

Priporočamo naslednje:

  • 15 mm lesene obloge nad sistemom talnega ogrevanja za optimalno delovanje (maks. 30 mm)
  • Dober kontakt med ploščo in talno oblogo
  • Izognite se visečim ploščam
  • Izolacija pod talnim ogrevanjem naj bo med 250 in 300 mm (min. 200 mm)

3. Prilagodite razdaljo med cevmi

Vedno prilagodite razdaljo med cevmi (c/c mera) glede na različne namebnosti prostorov. S pravim razmikom cevi, dobite bolj enakomerno temperaturo v celotnem talnem ogrevanju, kar pomeni nižji stroški ogrevanja in boljšo funkcionalnost. Da bi dosegli bolj enakomerno temperaturo se razmak med cevmi še bolj razširi ali zmanjša.

Vstopna moč in temperatura pretoka se med sobami razlikujejo. Ogrevalna moč za objekt je odvisna od naslednjih detaljev. Izolacija objekta, prisotnost prezračevanja in kako velike so steklene površine.

4. Uravnavanje pretoka

Pri uravnavanju pretoka je potrebno paziti, da gre pravilna količina vode v vsak prostor. Velikost sobe narekuje ustrezno dolžino cevi v prostoru. To pomeni, da imajo lahko sobe različne dolžine zank.

Voda bo seveda tekla po krajši poti, kar pomeni da bodo krajše zanke (najbližje dobe) prejele največ vode, razen če bomo nastavili pretoke. Prilagoditi pretoke je za enakomerno ogrevanje objekta nujno potrebno.

5. Nastavite pravilno temperaturo vode

Ko je nastavljena pravilna tempreratura vode, bo površina tal topla ves čas, kot bi morala biti. Idealna temperatura je nastavljena, ko termostati pošiljajo ventilom zahtevo po ogrevanju v dolgih intervalih.

Termostati skrbijo za enakomerno temperaturo. Dober in odziven nadzorni sistem mora biti občutljiv in odziven. Nastavitev pravilne temperature je ključna za dober ogrevalni siste in temperatura je odvisna od razmika cevi c/c mere, izolacije in talne obloge.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali prikliče informacije v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte osebne storitve za piškotke.

Decline all Services
Accept all Services