Talno ogrevanje

Talno ogrevanje je celovit sistem ogrevanja, ki pogosto zamenjuje klasični radiatorski sistem.

Ne le, da daje talno ogrevanje udobje toplih tal, temveč tudi greje celoten prostor na prijeten način. V ceveh nameščenih pod podom kroži vroča voda, kar omogoča talni ploskvi da se ogreje. Ker je površina velika, je za ogretje prostora potrebna nižja temperatura. Cevi so nameščene v betonu ali aluminijastih ploščah, ki omogočajo enakomerno porazdelitev toplote po celotnem nadstropju.

Pod pravimi okoliščinami, talno gretje zagotavlja učinkovito porabo energije. Vendar pa je udobje namenjeno predvsem temu, da ljudje uživajo v ugodni klimi, obenem pa je prijetno hoditi po toplih tleh. Razlog dobrega počutja pri uporabi talnega ogrevanja je, kot rečeno, zaradi toplote, ki se pri nizki temperaturi razširi na veliki površini.

Tehnično gledano, lahko rečemo, da se toplota sproščena skozi sevanje, v primerjavi s toploto sproščeno skozi gibanje zraka, poveča s talnim gretjem. Toplotno sevanje lahko (za razliko od gibanja zraka) takoj preda toploto okolici in distribuira toploto v prostoru bolj enakomerno.

Večina toplote iz običajnih radiatorjev se sprosti s premiki zraka. Vroč zrak se dvigne na strop, kjer ni potreben, medtem ko se hladen zrak zadržuje tik nad tlemi. Ljudje so najbolj zadovoljni s hladnim zrakom v višini glave in toplejšim pri nogah. Iz tega razloga je talno ogrevanje idealen distributer toplote, ki ustvarja prijeten občutek v vsakem domu. Talno ogrevanje v kombinaciji s toplotno črpalko lahko prihrani precej denarja, saj nizkotemperaturno ogrevanje potrebuje bistveno manjšo temperaturo ogrevalne vode.

talno ogrevanje

Talno ogrevanje je pravzaprav star izum, ki sega 6000 let nazaj. Možno je, da so ga na Švedskem izumili že v kameni dobi.

V Voullerimu na severu Švedske, so bili najdeni ostanki še iz kamene dobe, katere je mogoče razlagati kot primitivno obliko talnega gretja. Z dovajanjem vročih plinov dima iz kamina v zemljo, so v kameni dobi ljudje svoje družine ogrevali preko noči. Primitivna, vendar briljantna ideja!

Leta 1920 so bili različni sistemi za talno ogrevanje, podobni tistim, ki jih uporabljamo zdaj, razviti v Veliki Britaniji in Franciji. Na Švedskem je prišel pravi preboj za talno gretje leta 1980.

Danes je talno ogrevanje kot ogrevalni sistem dodelan s številnimi tehničnimi in finančnimi prednostmi.

Talno ogrevanje Thermotech reference

Vas zanimajo naše storitve?

Kontaktirajte nas

Partnerji

Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si
Partnerji - varme.si

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali prikliče informacije v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte osebne storitve za piškotke.

Decline all Services
Accept all Services